Warmgerookte zalm met mosterd-dille saus

Een echt 3-sterrengerecht, thuis gemaakt. Dat kan iedereen met de rookoven. Doen!

Voorbereiding:

Voordat je de zalm gaat roken moet hij eerst gepekeld worden. Hiertoe meng je het zeezout met de basterdsuiker, dillegroen, citroenschilletjes en gekneusde witte peperkorrels. Wrijf de zalmfilets goed met dit mengsel in en leg ze in een glazen schaal, afgedekt met plasticfolie, gedurende 40 minuten in de koelkast. Spoel de vis daarna goed af onder koud stromend water, dep de vis droog en laat nog twee uur goed nadrogen.

Bereiding:

Bereid je rookapparaat voor: Leg op de bodem een velletje aluminiumfolie en strooi daarop 1 volle eetlepel houtmot. Zet daarop de lekschaal, ook bedekt met aluminiumfolie (dit vergemakkelijkt het schoonmaken). Zet daarop het rooster, ingevet met wat olie. Leg daarop de zalm, met de mooie kant naar boven. Sluit goed af. Zet het oventje op de brander of op een gaspit die niet te hoog staat. De zalm heeft een half uur tot drie kwartier nodig om gaar te worden, afhankelijk van de dikte van de filets. Open als de vis klaar is het oventje onder de werkende afzuigkap of buiten, i.v.m. de rook.

Serveren:

Dien de zalmfilets warm op, met onderstaande saus of met een vinaigrette. Het kan zowel een voorgerecht als een hoofdgerecht zijn.

Bereiding Mosterd-dille saus:

Doe mosterd, suiker, room en azijn in de blender en meng kort. Giet dan de olie er in een dun straaltje bij, terwijl de blender draait. Doe de saus in een kom, roer de dille erdoor, en maak op smaak af met peper en zout. Zet tot gebruik in de koelkast.

INGREDIËNTEN:

Voor de pekel

  • 225 gram grof zeezout

  • 50 gram gele of bruine basterdsuiker

  • wat dillegroen, citroenschilletjes en gekneusde witte peperkorrels

  • 600 à 800 gram zalmfilet met vel

Mosterd-dillesaus

  • 2 eetlepels mosterd

  • 2 eetlepels suiker

  • 2 eetlepels witte natuurazijn

  • 1 deciliter zonnebloemolie (of andere neutrale olie)

  • 1 deciliter zure room

  • 1 bos fijngehakt dillegroen

  • witte peper uit de molen

  • zout naar smaak