Koken op zout!

De Himalay-zoutsteen is de hit! Het is een volledig natuurlijke steen, waarop je koude of warme ingrediënten zoals vis, rood vlees, sushi en groenten bereidt en serveert. De steen heeft een roze tint, is erg hard en houdt enorm lang de temperatuur vast. Je kan de steen gebruiken op de BBQ, in de oven of op het kookvuur. Een subtiele zouttoets is het resultaat op je bord. Je kan de steen ook gebruiken als gadget voor de presentatie van koude gerechten zoals sushi of vis. Plaats hem een halfuurtje in de diepvries en serveer er vervolgens de gerechten op.

Bereiding:

Blancheer de groenten één voor één in kokend gezouten water. Zorg dat ze beetgaar zijn, want straks gaan we ze nog even aanbakken in de wok.Zet de zoutsteen in de koude oven en zet deze aan op 180°C. D steen moet geleidelijk warm worden. Bak in een wokpan de rode peper, gember en citroengras in een goede scheutje olijfolie. Voeg de vissaus, azijn, sap van 1/2 sinaasappel en een beetje honing toe. Laat het ‘sausje’ nu een beetje inkoken. Proef en voeg indien nodig nog wat ingrediënten toe. Voeg dan de gemengde groenten toe en wok ze nog kort.Als de oven de gewenste temperatuur heeft, haal je de steen eruit en bak nu de zalm, op kamertemperatuur, aan aan tafel. Vooraf een klein beetje inwrijven met olijfolie is voldoende. Serveer met de gewokte groenten en basmatirijst.

INGREDIËNTEN:

(voor 2 personen)

  • 400 gr. zalmfilet, in 2 stukken, met vel (op kamertemperatuur)

  • olijfolie

  • 100 g snijbonen

  • 100 g erwten

  • 6 groene asperges

  • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngesnipperd

  • 3 cm gemberwortel, fijngeraspt

  • 1 stengel citroengras, geplet

  • 2 el vissaus

  • 80 ml wittewijnazijn

  • sap van 1/2 sinaasappel

  • 1 tl honing