Hachee met bier

Die specifieke zoet-zurige smaak is typerend voor dit oerhollandse gerecht van zacht stoofvlees, uien, azijn en kruidnagels. Het vlees moet echt botermals zijn, dus gebruik een goede braadpan. Wij hebben ze in alle kleuren en ook nog eens van lichtgewicht materiaal. Ideaal!

750 gr riblappen

3 el bloem

4 el zonnebloem olie

3 el boter

3 blaadjes laurier

5 uien

3 kruidnagels

500 ml runderbouillon

2 el rodewijnazijn of balsamico

Mespunt nootmuskaat

1 tl mosterd

1 el tomatenpuree

1 flesje donker bier

1 tl donkerbruine basterdsuiker

Bestrooi het vlees met bloem, zout en peper. Bak de helft van het vlees in 2 eetlepels olie in de stoofpan rondom bruin en haal na een paar minuten uit de pan. Herhaal dit met de rest van het vlees.

Smelt de boter in de stoofpan en fruit de uien glazig. Bak nu de tomatenpuree mee. Voeg het vlees toe evenals mosterd, nootmuskaat, laurier, kruidnagels, en warme bouillon. Schenk het bierflesje hierbij. Breng tegen de kook aan, zet de pan op de laagste pit en stoof zeker 2 uur met het deksel voor vier vijfde op de pan.
Controleer na 2 uur of de hachee nog vochtig genoeg is en voeg zo nodig wat bouillon toe. Roer ook de basterdsuiker door de hachee.
Laat nog 1 uur stoven, de hachee moet echt boterzacht zijn. Verwijder laurier en kruidnagel, controleer de garing én de smaak en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Lekker met aardappelpuree en rode kool natuurlijk.