Wildragout met paddenstoelen

De smaken van het wild komen helemaal tot hun recht in deze overheerlijke ragoutschotel. Presenteer ‘m bijvoorbeeld als een pasteitje vol-au-vent (te bestellen bij de banketbakker) en de feestdagen kunnen beginnen.

Bereiding:

Meng de ingrediënten voor de marinade en doe hier het vlees bij. Laat zeker 12 uur marineren.
Braad de spekblokjes en de zilveruitjes aan in wat boter. Voeg hier de uitgelekte vleesstukken aan toe en laat bruinen. Bak dan de tomatenpuree ca. 1 minuutje mee en roer er vervolgens de bloem doorheen. Schenk nu de marinade door een zeef hier aan toe tezamen met de wildfond. Breng aan de kook en laat op laag vuur 2,5 tot 5 uur sudderen. Bak de champignons apart en voeg deze een half uur voor het einde van de suddertijd erbij. Serveer als hoofdgerecht met aardappelpuree, rode kool en veenbessensaus.

INGREDIËNTEN:

(voor 6 personen)

Marinade

  • 1/2 liter rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 knoflooktenen, gekneusd
  • Peper/zout
Ingrediënten:
  • 50gr boter
  • 250 gr. champignons
  • 250 gr. zilveruitjes
  • 750 gr herten-, haas- en wildzwijnvlees in stukken van 2 cm
  • 2 dl wildfond
  • 100 gr rookspek in blokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bloem

Deze lichte soep maak je zo. Wil je wat meer een maaltijdsoep? Voeg dan nog wat garnalen toe met wat extra groenten, als sperziebonen, wortel en paprika bijvoorbeeld.

Bereiding:

“Was” de kipjes met olijfolie en bestuif ze met zout, peper en paprikapoeder. Zet ze op een rooster in een voorverwarmde oven op 180 graden. In de bak onder het rooster kunt u eventueel aardappelstukjes bakken. Geef ze dan een start met wat olijfolie, daarna komt het vet van de kipjes helpen. Drie kwartier moet genoeg zijn, maar controleer of de kuikens gaar zijn in de oksel van de boutjes. Halverwege de baktijd draaien. Als de borst te droog wordt, kan daar eventueel een plakje spek of pancetta op. De paddenstoelen schoon maken en in stukken snijden. In boter bakken met de spekjes, ui en knoflook. Na ca. 10 minuten de room erbij, even laten koken en dan zacht zetten. Scheutje cognac toevoegen, event. zout/peper.

Opdienen op een ruime, even mee verwarmde schaal met de saus erover. Geef er een frisse salade bij, bijvoorbeeld krulsla.

INGREDIËNTEN:

(voor 6 personen)

  • 250 gr. kipfilet in reepjes
  • 1/2 rood pepertje zonder zaadjes in stukjes gesneden
  • Stengel citroengras gekneusd en in stukken
  • stukje gember geraspt
  • teentje knoflook fijngesneden
  • 100 gr. paddenstoelen in plakjes (shi-take, kastanjechampignons, oesterzwammen)
  • 2 el sojasaus
  • sap van een halve limoen
  • 1 el Thaise vissaus
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 liter kippenbouillon (zelfgemaakt of bouillon van De kleinste Soepfabriek)
  • 50 gr. taugé
  • 2 bosuitjes, fijngesneden
  • Koriander of peterselie

Deze lichte soep maak je zo. Wil je wat meer een maaltijdsoep? Voeg dan nog wat garnalen toe met wat extra groenten, als sperziebonen, wortel en paprika bijvoorbeeld.

Bereiding:

“Was” de kipjes met olijfolie en bestuif ze met zout, peper en paprikapoeder. Zet ze op een rooster in een voorverwarmde oven op 180 graden. In de bak onder het rooster kunt u eventueel aardappelstukjes bakken. Geef ze dan een start met wat olijfolie, daarna komt het vet van de kipjes helpen. Drie kwartier moet genoeg zijn, maar controleer of de kuikens gaar zijn in de oksel van de boutjes. Halverwege de baktijd draaien. Als de borst te droog wordt, kan daar eventueel een plakje spek of pancetta op. De paddenstoelen schoon maken en in stukken snijden. In boter bakken met de spekjes, ui en knoflook. Na ca. 10 minuten de room erbij, even laten koken en dan zacht zetten. Scheutje cognac toevoegen, event. zout/peper.

Opdienen op een ruime, even mee verwarmde schaal met de saus erover. Geef er een frisse salade bij, bijvoorbeeld krulsla.

INGREDIËNTEN:

(voor 6 personen)

  • 250 gr. kipfilet in reepjes
  • 1/2 rood pepertje zonder zaadjes in stukjes gesneden
  • Stengel citroengras gekneusd en in stukken
  • stukje gember geraspt
  • teentje knoflook fijngesneden
  • 100 gr. paddenstoelen in plakjes (shi-take, kastanjechampignons, oesterzwammen)
  • 2 el sojasaus
  • sap van een halve limoen
  • 1 el Thaise vissaus
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 liter kippenbouillon (zelfgemaakt of bouillon van De kleinste Soepfabriek)
  • 50 gr. taugé
  • 2 bosuitjes, fijngesneden
  • Koriander of peterselie